Nyhetsbrev 08-09

Ja nu börjar säsongen så vackert ta slut. Året har väl inte varit någon höjdare vad gäller körningar, men man får vara tacksam för vad vi får. Den 7-8/8 låg vi vid Stenpiren, akter om Bohuslän, för att visa upp oss för allmänheten. Det skulle bjudas på kaffe med tilltugg. Men som så ofta förut var intresset synnerligen klent. Jag börjar undra om Göteborg verkligen kan kallas sjöfartsstad. Intresset för näringen är mycket begränsat, det kom någon enstaka person ombord, så det är nog inget att satsa på i framtiden. Inte är heller medierna speciellt intresserade. Jag tog kontakt med GP med anledning av att Herkules i år fyller 70 år, men intresset fanns inte! Ingen har hört av sig överhuvudtaget. Men man kan väl säga att det speglar det allmänna ointresset för sjöfart.

Vad gäller charterresor har vi genomfört följande: Den 12/8 gick vi med 24 personer ut till Hönö för besök av Fiskemuseet, sedan fortsatte vi till Vinga där det blev guidad tur. Sedan hem igen med en belåten skara ombord. 17/8 körde vi en resa till Vinga med ett företag som borde platsa där, nämligen Vinga Ljus, 15 personer fick en guidad tur runt ön. Medhavd catering intogs vid kaj. Vädret var riktigt bra vilket starkt bidrog till att vi sedan gick hem med ett gäng lyckliga konferensdeltagare. Den 19:e var det så dags igen för nästa körning till Hönö – Vinga med medlemmar i samma sällskap söm den 12:e. Allt stämde även denna gång så vi kunde lämna av gästerna med högburna huvuden. Senaste resan var den 5/9 med bröllopsgäster som hämtades upp i Björkö hamn för att sedan köras till, en för dem, okänd destination. 74 personer klev ombord. Normalt lite för många med tanke på vårt passagerarcertifikat, men Sjöfartsverket hade beviljat tillstånd till resan under förutsättning att livbälten och flottkapacitet fanns för samtliga ombord. Tack vare hjälp från Maritiman ökade vi antalet livbälten till det erforderliga, och flottkapacitet hade vi redan. Resan gick söderut runt Grötö och sedan upp till ….. Björkö!!! Men med den skillnaden att vi nu lade till vid bryggan vid Framnäs där vigseln skulle ske. Väderutsikterna var väl inte så bra, men som vanligt klev Vår Herre in i handlingen och fixade det till allas belåtenhet för vilket Han belönades med en applåd av gästerna.

Vad som nu händer är väl inte riktigt klart. Några fler charterresor är inte inbokade, men det kan ju dyka upp någon. Vi får avvakta. Annars är nästa datum den29 september. Då skall vi docka in på Gotenius Varv för stor översyn. Propeller och axel skall demonteras och kollas upp, ett arbete som Bergs Propulsion haft den stora vänligheten att ta hand om. I övrigt blir det normal varvsöversyn. Efter det vet vi hur framtiden ser ut. Inte ser det väl speciellt ljust ut, men vi har ju faktiskt kämpat oss igenom en del besvärligheter förut. Vädret har inte inbjudit till några större arbeten ombord, men jobbet med teaken på bryggan går långsamt framåt. Men sådant arbete tar tid! Vi hörs! Kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *