Vecka 06-33

Det var ett tag sedan senast! Men tyvärr blir det så här när jag är mestadels ute i stugan, fullt sysselsatt med underhåll och annat trevligt. Vad har då hänt ombord på Herkules? I förra veckobrevet utlovade jag en nyhet, och det är väl inte mer än rätt att jag börjar med att presentera den. Måndagen den 24/7 kom en gentleman vid namn Jan Janvik ombord och överlämnade vad som troligtvis är Herkules original-nakterhus. Från början stod kompassen på bänken framför rorsman, men flyttades sedan upp på taket av styrhytten och försågs med ’periskop’. Den placeringen har inte varit helt lyckad om man en längre tid skall styra efter kompass, då man lätt får ont i nacken, vilket visade sig under Karlskrona-resan för ett par år sedan. Vid flyttningen av kompassen blev bänk-nakterhuset överflödigt. Jan Janviks far jobbade på den tiden på C.L. Hanssons kontor och hade turen att få nakterhuset. Nu tyckte hans son Jan att det var dags att återlämna den till fartyget, vilket vi naturligtvis är honom evigt tacksamma för. Det ger oss chansen att ytterligare gå tillbaka en bit mot originalet. Tyvärr saknas D-korrektorerna (de svarta järnkloten på sidorna), men vi kommer att göra allt för att få tag på ett par som passar. Jag har undersökt möjligheten att använda den befintliga kompassen i nakterhuset, och efter kontakt med experter på kompasser har jag fått klart för mig att det går alldeles utmärkt. Det enda som behövs göras är att förlänga tapparna i kardanupphängningen. Sedan kommer det att fungera hur bra som helst. Men först måste vi få tag på ett par D-korrektorer.

Vad har då hänt i övrigt? Jo den 27-28 juli gjorde vi en resa till Österby på Läsö. Vi brukar försöka göre en resa varje år med dem som jobbar ombord, och i år blev det Läsö. Vi gick vid 9-tiden den 27:e och hade ett helt perfekt väder över. Det var dåligt med plats, men den fryntlige hamnkaptenen, som gärna ser oss som gäster, ordnade en plats utanpå en fiskebåt som på eftermiddagen gick ut för att fiska. Då fick vi den vanliga perfekta kajen för oss själva. Under eftermiddagen och kvällen hade vi mycket folk ombord och knöt en hel del nyttiga kontakter. Efter en god natts sömn och en god frukost avgick vi vid lunchtid och var hemma igen vid Maritiman vid 16:30-tiden den 28:e. Alla ombord var mycket nöjda med resan. Den 19/8 hade vi en körning med bröllopsgäster från Fiskehamnen till Nya Varvet, som vanlig med mycket nöjda passagerare. Det ser lite tunt ut på listan över körningar just nu, men vi vet att det snabbt kan ändra sig, så vi sitter lugna. Kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *