Nyhetsbrev 04-10

Sedan onsdagen den 7/4 ligger Herkules i Gotenius flytdocka på Ringön och skall iordningställas för sommarens begivenheter. Det konstaterades, efter torrsättningen, att den färg som lades på i höstas hade börjat flagna, varför vi var tvungna att högtrycksspola av skrovet igen och på med ny färg. Även denna gång visade Jotun sitt goda hjärta och hjälpte oss igen. Vid högtrycksspolningen upptäcktes också ett litet, lokalt, hål i bordläggningen strax för om skäddan. Det hålet är nu åtgärdat och plåten runt omkring är tjockleksmätt.

 

Berg Propulsion började i går, tisdag, att åter montera axel och propeller. Tre gentlemän från Bergs, under ledning av Lennart Isaksson ser nu till att det hela går rätt till, och att vi inom en snar framtid kommer att kunna framföra Herkules med hjälp av en väl fungerande propeller. Det är en mycket gemytlig stämning ombord, och det visar sig mycket tydligt att de gillar det de håller på med.

I övrigt pågår en hel del arbete runt omkring, lite här och lite där. Det är överbordventiler, rensugning av kölen m.m.

På däcksavdelningen har det inte hänt så mycket. Jag har i alla fall fått strålkastaren på plats. Dessutom har det nytillverkade underlaget till radarmasten antagit sin slutliga form. Det kvarstår att få hålen till bultarna borrade och det hela på plats. Underlaget, av massiv ek, har tillverkats av Specialsnickeriet här på Hisingen, och de har gjort ett mycket fint jobb. Det kommer att hålla Herkules livslängd mer än väl. Vi håller även på att trimma in ett program med digitala sjökort som vi kommer att köra i en lap-top. Det gäller nu bara att få den medföljande GPS:en att börja fungera. Men det kommer!

Två nya, flitiga medarbetare, Odd och Erik, har varit med ombord, och de tillför mycket kompetens till kretsen ombord. Förutom arbete har det blivit många glada stunder vid kaffebordet, vilket är väl så viktigt i dessa sammanhang. Gott om nya historier har man fått höra, och många glada skratt har det blivit. Det känns lite grann som det gjorde när det hela började i mitten på åttio-talet!

Kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *