Först och främst vill jag önska alla Herkulianer Ett Gott Nytt År. Så sent som den 14 december hade Herkules en körning i hamnen för ett klädföretag som ville använda fartyget för att ta en serie bilder, som väl antagligen kommer att användas i marknadsföringen.. Körningen blev 5 timmar lång, så det innebar ett behövligt tillskott till kassan. Nu ligger hon på sin vanliga plats, på utsidan av m/s Kalmarsund och tar igen sig inför kommande säsong.

När Herkules 1985 kom i Klubb Maritims, Västra Kretsen, ägo, var jag en av dem som var med och började att förvandla henne till den bogserare hon en gång var. Det var målning av utsidan, d.v.s hon återfick sin gröna utsidefärg. Det var ett härligt gång som sågs nere vid L:a Bommen tre gånger i veckan. Många ’goa gubbar’, av vilka några tyvärr inte längre finns med oss, samlades ombord. Vissa dagar arbetades det inte så mycket, utan det blev historieberättandet som tog överhanden. Men alltid var det en trevlig stämning, så man såg fram emot att göra sina dagsverken.

Under de kommande åren fick jag det stora förtroendet att, tillsammans med Einar Olson, vara befälhavare på Herkules. Känslan går inte att beskriva, den måste upplevas. Men för ett år sedan tog det roliga slut. Min syn försämrades drastiskt och jag fick inte längre något läkarintyg för att kunna fortsätta köra. Sedan dess har jag varit med ombord och försökt pyssla med lite av varje, men nu är det slut. Jag känner inte att jag kan bidraga med något vettigt, och då är det bättre att inse det och ’lägga av’. Nu får någon annan person ta över min roll och föra arvet vidare.

Att sitta så här och se tillbaka på de 26 åren jag har haft tillsammans med gubbarna på Herkules gör mig lite kluven. Det har varit härliga år med mycket av allt. Både elände och fantastiska ögonblick. Som tur är så glömmer man allt tråkigt, och minns bara det roliga, det som var bra. Och gudarna skall veta att det har varit skoj! Men det är ju inte omöjligt att jag, efter ett tag, kanske kommer tillbaka för att försöka göra någon nytta för Herkules. Vi får se. Till sist ett stort tack till alla de gubbar som har passerat revy och gjort tiden ombord till en fest.

Over and out!

Kalle K.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *