Vad händer ombord?

Saker och ting börjar så vackert falla på plats. Hoppas bara att det blir rätt plats! Akterruffen har nu återfått sitt gamla utseende. Eller rättare sagt, ett ännu bättre utseende! Holger A. Har gjort ett kanonjobb med durken och den övriga inredningen. När man nu tittar ner i akterruffen blir första infallet: ’Jag måste ta av mig skorna!’ Så fin och inbjudande är den nya durken.

Fredagen den 17 augusti styrdes kosan till Lysekil för årets upplaga av Tändkulans Dag. Som skeppare fungerade, som vanligt, Stig Samuelsson, som kommer ner från Lysekil för att köra upp Herkules, och sedan kör ner henne igen. Ett stort tack Stig! Söndagen den 19:e var Herkules åter på sin vanliga plats.

Uppe på bryggan har det ju hänt väldigt mycket på relativt kort tid. Först och främst KaMeWa:ns nya manöversystem. Lennart Isaksson från Berg Propulsion har varit ombord ett flertal gånger, alltid lika glad. Hur är den karlen funtad?? Det har rört sig om smärre justeringar. Mycket av problemet ligger nog i det faktum att de som kör är vana vid det gamla sättet, och man måste nog helt enkelt lära om. Det senare stod helt klart för mig när vi i måndags (20:e) gjorde en liten provtur i hamnen just för att Lennart skulle justera något i de hemliga boxar som sitter uppe på bryggan. Jag var med för att hjälpa till med diverse grejor, en sak som jag numera helt har funnit mig i. Befälhavare var denna resa Henrik Bergén, f.d. mästerlots. Han kunde köra med de nya grejorna!!! Han snurrade runt lite för att känna på båten, och när han sedan gick in till vår förtöjningsplats märktes ej den minsta lilla duns som brukligt är. Han smög in henne hur fint som helst och visade därmed att systemet fungerar perfekt, det gäller bara att lära sig det. Han visade med all önskvärd tydlighet att han lärt sig!

I övrigt finns det en hel del för mig att göra uppe på bryggan. Vi fick ju skaffa en ny VHF då den gamla inte längre var reparabel. Installationen fick också göras om, då de nya KaMeWA-reglagen tagit en del av den tidigare placeringen. Nu hamnade den i stället uppe under däck, en placering som känns lite bättre. Men det hänger fortfarande en del lösa kablar som skall fästas upp, plus lite övrigt omkringarbete. Nu när sommaren går mot sitt slut hoppas jag få mera tid för Herkules. Bl.a. hoppas jag kunna snygga till det på bryggan, lacka om lite teak, måla om lite här och där. Som ni märker så säger jag inte rent ut vad jag skall göra, så det är ingen som kan komma och klaga. ’Det eller det har du inte gjort!’ Det finns förhoppningsvis något som jag kan peka på och stolt utbrista ’Men DET har jag gjort!!’ Vi får väl se, men viljan finns.

Kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *