Herkules ligger f.n. vid Gotenius Varv Hon kördes över fredagen den 13/8. På bryggan skötte Johan Jahnberg kontrollerna med den äran, och i maskin, som vanligt, Lasse Zimmerman. Med på resan var även Holger Andersson och undertecknad. Under den korta körningen hann Johan konstatera att KaMeWa-kontrollen fungerade bättre än den gör på den båt han normalt kör.

Lasse har varit nere i AP (akterpiken) (författarens anm.) och kollat däckets kondition. Det var mycket rost där nere, och vissa förstärkningar kommer att bli nödvändiga.

Torsdagen den den 27:e var Lasse och jag ombord för att tillsammans med Thomas Hermansson undersöka däcksplankornas kondition på huvuddäck. De är i ganska dålig form, i alla fall ut mot sidorna. Med tanke på att det 1939 målades med blymönja kan vi hoppas att ståldäcket under inte ser alltför risigt ut. Thomas kommer att lämna en offert på uppskattad kostnad för att byta däcket. Vi diskuterade också metoden att lägga trädäck direkt på stål. Det gick nog bättre på den tiden när Herkules byggdes, än det gör i dag. De fina medel som då fanns, får inte användas idag.
Det hela slutade med att vi var rörande överens om att det bästa för oss vore att lägga underslag av ek, 50 x 6 mm, väl inoljat, under däcksplankorna. Då kommer luften att få tillträde under plankorna och eventuellt vatten får en chans att rinna ut. Däcksplankornas tjocklek kommer sedan att anpassas med tanke på underslagens tjocklek. Men först gäller det att se till att vi har den ekonomiska möjligheten att genomföra jobbet.

Under de närmaste dagarna kommer Lasse att spola av durkarna nere i maskin, och sedan få länsat ut att spillvatten. Att hålla rent är otroligt viktigt med tanke på brandfaran.

I övrigt är det en massa småarbeten som skall göras. Små, men ändå tidskrävande. Som t.ex. att skära ner den gamla masten på akterkant skorstenen, där flaggan tidigare satt. Det är inte så lätt att komma till på ett säkert sätt, men på något sätt måste det gå. Samtidigt kommer vi att avlägsna fästet för den extra lanternan som i bland sattes på akterkant skorstenen.

För övrigt kan nämnas att jag håller på att tillverka en ny bestickhållare. d.v.s. en hållare för transportörer, passare, tidtagarur,förstoringsglas, tidtagarur och pennor. Den som tidigare satt uppe på bryggans akterkants-skott var tillverkat av laminat och hade sett sina bästa dagar. Nu blir det teakfanér i stället. Detta är egentligen en pryl som i dag är helt onödig, men den tillför i alla fall förhoppningsvis lite atmosfär.

Lasse har haft kontakt med en filmgubbe som ville hyra Herkules för inspelning av en film om Bosse Högberg. Men tyvärr visade det sig att de hade samma problem som vi har, nämligen ont om pengar. Men vi finns i alla fall med i deras tankar för framtida kommande uppdrag. Bättre än inget.

Kalle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *